Pogovor z novim vodjem mladinskega pogona

Novi vodja mladinskega pogona   Maksud Džamastagić

 

 
  • Nam lahko opišete vašo dosedanjo nogometno pot.

Nogomet sem za tisto obdobje  začel trenirati dokaj zgodaj. Že pri 11 letih sem se vpisal v NK Jesenice. Treniral sem pri vseh selekcijah, od mlajših dečkov do mladincev. Članski ekipi sem se pridružil, ko sem odslužil vojaški rok. Kmalu sem si priboril status igralca prve enajsterice in ga tudi obdržal do mojega zaključka z igranjem nogometa. Večji del igralske kariere sem igral kot obrambni igralec v 3. slovenski ligi, nekaj časa tudi v 2. slovenski ligi. Z igranjem sem zaključil še precej mlad, pri 33 letih.

Po zaključku igralske kariere sem se odločil, da se bom posvetil trenerskemu poklicu. Na začetku mi je klub ponudil vodenje mladincev in ponudbo sem z veseljem sprejel. V istem letu sem že uspešno zaključil prvo izobraževanje za trenerja. Z mladinci smo v tistem letu osvojili 1. mesto v Gorenjski ligi in se prvič v zgodovini kluba uvrstili v Slovensko ligo.  Odločil sem se, da nadaljujem z izobraževanjem in se sem vpisal na Fakulteto za šport, kjer sem šolanje uspešno opravil in  dobil naziv trener Pro. Vodil sem ekipe v različnih klubih in raznih selekcijah. Lani sem se vrnil v svoj matični klub  in treniral ekipo u15, ki igra v 1. slovenski ligi.

  • Opišite nam vaše delo v NK JESENICE in kakšne so smernice za naprej?

V klub sem se vrnil kot trener z namenom pomagati ekipi u15, da ostane v slovenski ligi. To nam je tudi uspelo. Med drugim sem opazoval tudi delo drugih trenerjev in ugotovil, da nekateri potrebujejo pomoč pri nalogah, ki jih opravljajo. Z vodstvom kluba smo se zato dogovorili, da v sezoni 2020/21 prevzamem mesto strokovnega vodje v klubu in pomagam trenerjem pri nalogah in ciljih, ki smo jih za tekočo sezono določili na  prvem sestanku s trenerji. Hkrati smo postavili tudi trenersko piramido.

  • Igralci ostajajo v klubu. Ali je bilo  kaj odhodov i z kluba ?

NK Jesenice je eden od najstarejših klubov v Sloveniji. V času ko sem bil jaz članski igralec smo  igrali proti klubom kot so NK Domžale, NK Gorica (Vozila), NK Sežana, …. Vsi našteti klubi so danes  prvoligaši. Čeprav je NK Jesenice vedno imel dobre igralce, celo reprezentante, se nam več kot v 2. slovensko ligo nikoli ni uspelo uvrstiti. Po moje se razlog nahaja v denarju. Nikoli namreč nismo imeli denarja za nakupe novih  igralcev. Medtem ko so omenjeni klubi napredovali ravno z nakupi tujih in domačih igralcev. Naši igralci pa so odhajali k nižje ligaškim klubom v Avstrijo in posledično oslabeli našo ekipo.

Pri mlajših kategorijah pa je drugače. Naša mladinska in kadetska ekipa tekmuje v Gorenjski ligi .

Večina naših boljših igralcev vsako povabilo iz drugoligaških klubov z veseljem sprejme. Moje mnenje je, da je to napačna odločitev staršev, ki na vsak poziv  otroka takoj odpeljejo v drug klub. Večina klubov obljublja nemogoče. Uspejo le redki. Precej otrok se po eni sezoni vrne razočaranih in ponižanih. Najhujše pa je, da nekateri od njih prenehajo z igranjem nogometa.

V juliju sta se dva igralca letnika 2006 odločila, da zamenjata klub. Drugih odhodov ni bilo. V kadetski ekipi ni nobenih sprememb. V mladinsko ekipo se je vrnilo 5 igralcev, v člansko ekipo pa se vračajo 4 igralci.

Na koncu bi poudaril, da se vsak otrok najboljše razvija v svojem okolju s svojimi prijatelji.

  • Kakšna so pričakovanja v sezoni 2020/21 za vsa moštva?

V prihajajoči sezoni imamo zastavljenih kar nekaj ciljev.  Eden izmed najpomembnejših je sodelovanje z nogometno šolo iz okolice, ki pa je trenutno še v zaključni fazi. Nekaj več bomo predstavili kasneje.

Drugi cilji pa so tekmovalni. Z ekipo starejših dečkov želimo ostati v 1.slovenski ligi. Z mladinsko in kadetsko ekipo se želimo uvrstiti v 2.slovensko ligo. Članska ekipa bo v letošnji sezoni naskakovala  uvrstitev v 3.SNL. Pri najmlajših ekipah pa zagotoviti številčnost, ter s pravilno vzgojo in treniranjem vsem omogočiti razvoj v nogometaša.

Za doseganje zastavljenih ciljev imamo odlično infrastrukturo, zadostno število igralcev in tudi kakovosten trenerski kader.

Športni pozdrav !