Intervju z vodjo mladinskega pogona Mirhetom Redžićem

Na dogovorjen termin za izvedbo tega intevjuja z našim vodjo mladinskega pogona Mirhetom Redžićem sem prišel kakšne pol ure prej z namenom ,da si še malo ogledam trening vratarjev. Redžić je z kakim ducatom žog obstreljeval našega članskega vratarja Halilovića, ki je po moji subjektivni oceni neverjetno eksplozivno bitje. Redžićeva prava nogometna pot se je začela ko je z Jesenic, kot mladinec prestopil v moštvo Gorice od tam je bil posojen v drugoligaša Goriška Brda, kasneje se je vrnil v svoj matični klub, kjer v sezoni 2003/2004 odigra tiste znamenite tekme v pokalu NZS. Tam je naše moštvo izpadlo šele v polfinalu proti šampionskem Mariboru. Ker je pokazal neverjetne predstave se preseli v zibelko nogometa Anglijo in tam preživi nekaj časa pri Queens Park Rangersih, Manchester Cityju in Coventryju. Ko pride domov na oddih na domačem treningu stakne neprijetno poškodbo ramenskega obroča, ki mu je preprečila nadaljevanje kariere vrhunskega vratarja.Kakorkoli že zdaj je Mirhet v službi svojega domačega kluba in je Vodja mladinskega pogona v našem klubu Sij Acroni Jesenice.

No, najprej bi te rad vprašal v čem se razlikuje vratarski trening od igralskega?

Vratarski trening se seveda razlikuje od igralskega. Bolj je individualen, vaje so večinoma krajše ter z visoko intenzivnostjo. Seveda pa je naloga trenerja vratarjev, da pripravi vratarja tudi na sodelovanje z ekipo oziroma na prilagoditev ekipni taktiki. Sodobni nogomet zahteva od vratarja dobro obvladovanje žoge z nogo zato je zelo pomembno, da vratar obvlada tudi to.
Lahko rečemo, da je vratarski trening bolj naporen?
Vse je odvisno seveda od same tematike treninga. Čas med strelom na gol in reakcijo vratarja na sami tekmi je zelo kratek zato so tudi vaje na treningih kratke in intenzivne. Moje mnenje je, da je vratarski trening bolj naporen kot trening igralcev

Lahko rečemo, da je vratarski trening bolj naporen?

Sigurno. Postavljanje obrambnih igralcev, spremljanje igre, komunikacija z moštvom, koncentracija in pripravljenost na reakcijo v vsakem trenutku zahtevajo od vratarja zelo dobro fizično in psihično pripravljenost. V kolikor vratar opravlja vse naloge, ki naj bi jih vratarji opravljali je povprečni srčni utrip vratarja na tekmi zelo visok.

No zdaj bi te prosil ,če predstaviš svoje delo v klubu oziroma svojo pozicijo v klubu.

Moja funkcija v klubu je Vodja mladinskega pogona in sam namen te funkcije je v tem da vodim mladinski pogon, se pravi koordinacija raznih aktivnosti posameznih selekcij, komunikacija z trenerji, delo in sodelovanje z trenerji, kadrovanje trenerjev,… Se pravi ,da je moja naloga skrbeti za mladinski pogon našega kluba ter omogočiti igralcem čim bolj kvalitetno vadbo ter napredovanje. Okoliščine so privedle do tega, da sem od letošnjega prestopnega roka veliko bolj dejaven tudi pri članski ekipi in ne samo pri mlajših ekipah kot je bilo to v zadnjem letu. Poleg vsega tega sem že vrsto let trener vratarjev v našem klubu.

Glede na to ,da sem pozorno spremljal ta prestopni rok, ki je bil za naš klub zelo uspešen bi te vprašal, kaj je botrovalo k temu, da se je veliko število igralcev iz okoliških klubov odločilo nadaljevati športno pot na Jesenicah?

Od samega začetka sem si želel zajeziti odhode igralcev iz našega kluba v okoliške klube. Z dobrim delom in pogoji, ki jih imamo v klubu nam je v zelo kratkem času to tudi uspelo. Veseli nas dejstvo, da se je velika večina naših fantov iz okoliških klubov vrnila nazaj v naš klub. Nekaj mlajših igralcev nas je zapustilo in sicer jih je večina odšla v prvoligaške ekipe. Tudi to je dokaz, da smo na pravi poti. V preteklosti se je že velikokrat dokazalo, da so jeseniški igralci igrali vidno vlogo v prvi slovenski ligi, tujih prvenstvih kot tudi v reprezentanci Slovenije. Mi smo klub, ki v bližini nima kluba iz prve lige, ki bi mu pomagal zato smo navajeni, da delamo z igralci, ki jih imamo. Letos smo bili priča tudi temu, da so trije igralci zavrnili vabilo klubov s prvoligaškim statusom. To nedvomno pomeni, da nam starši in otroci zaupajo. Osebno mi to veliko pomeni, hkrati pa se zavedam tudi odgovornosti, ki jo imamo vsi, ki delamo z otroci v našem klubu. Skupaj z trenerjem Ališičem smo tudi pri članih opravili odlično delo v tem prestopnem roku in sicer nam je uspelo okrepiti naše moštvo z šestimi kvalitetnimi igralci. Člansko moštvo se je uvrstilo v višji rang tekmovanja zato je to zelo pomembno za dosego zastavljenega cilja.

Kakšna je tvoja vizija za naprej? Imaš kot vodja mladinskega pogona kakšne načrte?

Od maja lanskega leta smo se v klubu nekako konsolidirali in postavili cilje. Z članskim moštvom smo si želeli napredovati v 3.SNL kar pa je bilo izredno težko glede na to, da smo ekipo praktično na novo sestavili in na novo začeli .Želja za napredovanjem je seveda bila ni pa bila prioriteta in tudi, če se ne bi uvrstili v višjo ligo to ne bi bil neuspeh. Uspelo nam je. Čestitamo lahko trenerju Ališiču in fantom, ki so dosegli ta uspeh. Želimo si urejen klub, ki bo otrokom omogočal napredovanje. O konkretnih tekmovalnih ciljih je mogoče v tem trenutku še prezgodaj govoriti. Želje seveda obstajajo in to so pri U-15 1.SNL, mladinci in kadeti 2.SNL, pri mlajših selekcijah pa smo trenutno med boljšimi na gorenjskem in smo v samem vrhu. Z rezultatskimi cilji nismo obremenjeni. Želimo si postaviti piramido igralcev v mlajših selekcijah, ki bo zagotovila nemoteno tekmovanje v vseh selekcijah ter dolgoročno veliko število domačih igralcev v članski ekipi. Ciljev je veliko, tako dolgoročnih kot kratkoročnih.

Zanima me tudi ta novost v klubu in to je kvartalno testiranje igralcev ter sodelovanje z Ajaxovo akedemijo. Se bo to nadaljevalo?

Nadaljevalo se bo nekaj projektov, ki se izvajajo predvsem v mladinskem pogonu. Nadaljevali bomo sodelovanje z nizozemskim Ajaxom. Ajaxov program dela je nekaj, kar bo omogočilo igralcem pravilen razvoj. Nadaljevali bomo tudi z kvartalnim testiranjem igralcev. Cilj testiranj je seveda spremljanje in vpogled v napredovanje ali nazadovanje vsakega posameznika. Testiranje se bo izvajalo štirikrat letno. Še ena od pomembnih zadev ki nam je uspela lani so aktivnosti na osnovnih šolah oziroma nogometni krožki,ki jih izvajamo na štirih šolah in sicer na OŠ Prežihovega Voranca, OŠ Koroška Bela, OŠ Mojstrana in OŠ Toneta Čufarja. Od oktobra naprej bomo aktivnosti na šolah razširili tudi na osnovno šolo v Kranjski Gori. Celo šolsko leto je bilo vključeno v ta projek približno 140 otrok, ki so redno obiskovali nogometni krožek pod vodstvom naših trenerjev. Trideset otrok, ki so obiskali šolsko vadbo se nam je že pridružilo. Trudimo se, da bi že mlade otroke usmerili v šport. Po enem letu lahko rečem, da so odzivi odlični. Otroci, starši, ravnatelji, trenerji si želijo nadaljevanja in zato bomo s tem pomembnim projektom tudi nadaljevali.
Opažam, da je včasih v naših garderobah včasih kar gneča bom vprašal ali imamo dovolj igrišč oziroma vadbenih prostorov za izvajanje vseh aktivnosti, ki se v klubu dogajajo?
Sigurno je naša želja ,da bi imeli več vadbenih površin kajti igralcev je vedno več. Trenutno smo presegli številko dvestotih članov kluba. Dejansko se spopadamo z izzivi kako od 16.00 do 21.00 tako maso otrok spraviti na igrišče z umetno travo. Trenutno se pač prilagajamo kot se je možno. To v preteklosti niti ni bila težava ,vendar kot klub številčno rastemo in če se bo trend popularnosti nogometa na Jesenicah nadaljeval tako kot smo si začrtali bomo sigurno morali poiskati rešitve tudi na tem področju. Premalo igrišč je težava vendar je trenutno stanje še znosno in ni kritično. Prav tako imamo težavo čez zimo saj je premalo prostih terminov v telovadnicah, da bi vse ekipe nemoteno vadile čez zimo.

Še zadnje vprašanje. V klubu je uvedena nova funkcija,ki jo nazivamo Vodja šole nogometa, ki jo bo vodil g.Ošljak Aleš. Ali smatraš, da je to pozitivna stvar za klub?

Že ko je Aleš začel kot trener delati v našem klubu sem bil zelo vesel, da se je odločil za nas. Ima veliko znanja in izkušenj. Ima pedagoško izobrazbo, dela na OŠ Žirovnica. Aleš bo od avgusta skrbel za delo mlajših ekip in sicer od ekipe u7 do vključno ekipe u13. Jaz pa se bom posvečal ekipam od u15 do članov. Aleš je sigurno dodana vrednost za naš kolektiv.